Naj naj naj

stare knjige

Najmanja štampana knjiga na svetu

…ujedno drži i Ginosov rekord u ovoj kategoriji. To je knjižica dimenzija 0,74×0,75 milimetara sa 22 strane sadržaja – slika cveća koje cveta tokom četiri godišnja doba. Naravno, za „čitanje“ je neophodna lupa.

Najveći prvi štampani tiraž knjige

Svi znamo koliki uticaj su imale knjige franšize o Hariju Poteru. Osim neverovatnih tiraža, postigle su i zvanje kulturnog fenomena. Zato nije ni čudo što je poslednji deo serijala spisateljice Džoan Rouling o malom čarobnjaku u prvom tiražu imao čak 12 miliona kopija. A to je bio samo početak.

Najveći štampani katalog

Pre pojave interneta, katalozi su bili najbolji način kupovine. Za upoznavanje proizvoda bilo je potrebno listati desetine strana pre nego što se odlučimo za pravi. Međutim, 2005. godine kompanija Aviall Services Inc, dobavljač delova za avione, lansirala je katalog od 2656 stranica, debljine 7 centimetara, težak 3,5 kilograma.

Najstarija štamparija – izdavačka kuća

Cambridge University Press radi od 1537. godine. Tri godine ranije, novac je donirao Henri VIII, ne sluteći da će ova investicija trajati i mnogo vekova kasnije. Od tada, ova štamparija godišnje izda oko 2000 knjiga i 150 žurnala širom sveta.

Najstarija mehanički štampana knjiga

Pogađate radi se o Gutenbergovoj Bibliji. Prva knjiga na svetu odštampana je 1455. godine u Majncu u Nemačkoj. Postoje, međutim, učenja koja se zalažu za činjenicu da je mnogo pre Gutenberga knjige štampala drevna Kina – oko 900. godine.

Najskuplje mastilo

Prodajna cena crnog mastila za štampače je, verovali ili ne, jedna od najskupljih tečnosti na planeti. Iako vam tako možda ne deluje s obzirom na količinu koja se obično kupuje, evo jednog poređenja koje slikovito opisuje stanje na tržištu – skupo, kvalitetno mastilo košta oko 75 dolara za količinu od 30ml, isto koliko i ista količina parfema Chanel No.5.

Pročitajte i...